Hubnutí a jiné léčebné účinky omega - 3 mastných kyselin levně a kvalitně! Aneb přednáška na týdnu vědy a techniky trochu jinak ;)

13. listopadu 2012 v 13:55 | Olívka
Dnes ráno jsem se zúčastnila jedné z mnoha přednášek projektu Týden vědy a techniky AV ČR. Přednáška nesla jméno Omega 3 rybí oleje vs. obezita a byla opravdu velmi zajímavá. Např. jsem se dozvěděla, že naprosto nejhůře co se týče procentuálního zastoupení obézních lidí v zemi jsou na tom země Arabského poloostrova! Amerika až na druhém místě.. dále snad nějaký stát u Indie.
Česká republika je na tom oproti celému světu poměrně dobře, i přesto u nás trpí obezitou každý třetí muž a pátá žena! Přednášející, RNDr. Ondřej Kuda, Ph.D., krátkým statistickým úvodem o obezitě navázal na téma omega 3-mastných kyselin. Vyzdvihoval především dvě konkrétní kyseliny EPA a DHA, které jsou obsaženy v mořských rybách a jejich léčebné účinky na tělo. Urgentně nám opakoval, ať jíme mořské ryby alespoň 2x týdně! A přestože to určitě myslel dobře, tak jsem tam tak seděla a střídavě podléhala pokušení vykřiknout, že když už jíst ryby, tak by bylo dobré aspoň zmínit, že né tuňáka, sardinky, tresky a jiné, co jsou na pokraji vyhynutí! (více TADY) Přeci jenom když je to takový studovaný člověk s tituly, má být na úrovni! A lidé na úrovni by se měli zajímat nejen o lidské zdraví, ale také o všechno ostatní živé na naši planetě..



Také mě mrzelo, že se jen krátce zmínil o zcela jiném, a lepším, zdroji těchto omega 3-mastných kyselin, a to rostlinného původu!

Totiž už v roce 1951 přišla na jeden výborný zdroj německá biochemička Dr. Johanna Budwigová, PhD, patřící mezi významné evropské autority v oblasti tuků a výživy. Byla 7x nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci "vyšších nezadatelných zájmů" farmaceutického lobby nikdy nedostala. Doktorka Budwigová pozorně studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou spojitost mezi jeho kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé měli v krvi vyšší obsah tuků omega-3 než nemocní, tuků nezbytných pro správnou činnost organismu. Začala tedy hledat nejlepší cest, jak získat tuky omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organismu. Po mnoha experimentech zjistila, že vynikajícím zdrojem tuků typu omega-3 jsou droboučká lněná semínka. Ale jen takový lněný olej, který byl chráněn před teplem a oxidací, vyvolané kyslíkem a světlem, se ukázal jako dostatečně neporušený a aby skutečně prospíval lidskému zdraví. Totiž nesprávně získané a skladované oleje rychle zežluknou a potom naopak lidskému zdraví škodí. Doktorka Budwigová dále zjistila, že vážně nemocní pacienti s rakovinou měli v krvi na rozdíl od zdravých lidí nedostatek některých důležitých esenciálních složek a to látek zvaných fosfatidy a lipoproteiny. Když však tyto přírodní složky podávala svým pacientům po dobu tří měsíců, nádory u nich postupně vymizely. Slabost a anémie se stratila a životní energie se obnovila..

Mimo to, že jsou skvělé v boji proti rakovině a jiným nemocem, pomáhají i hubnout! Donutí naši tukovou tkáň, aby potřebovala více energie, aby více spalovala, a tak jistojistě společně s hlídáním jídelníčku zničí vaše starosti s oplácanými zadečky a špíčky na břiše ;)

Takže příště, až budete zvažovat, co si pořídit jako výtečný zdroj omega - 3 mastných kyselin, abyste byli zdraví a štíhlejší, zkuste se kouknout o pár regálu dál od ryb a zalovte mezi oříšky pro lněné semínka! Peněženka vám jistě poděkuje. :) A pokud si nemůžete přece jenom odpustit nějakou tu rybičku, koukněte se aspoň na tohoto rybího průvodce, který vám poradí jaké kupovat :)

P.S. Lněné semínka je potřeba před konzumací podrtit, jinak námi projdou nezužitkované.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 baarel baarel | 13. listopadu 2012 v 16:45 | Reagovat

to jsi tnula do žívého, nechalo by se říct, že je to dobře utajovaná informace

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama