Jak vyzrát na rakovinu přírodní cestou

24. června 2012 v 16:39 | Olívka |  Člověk
Snažila jsem se dát dohromady stručně, ale výstižně všechny poznatky o přírodních lécích, které ničí našeho věčného nepřítele - rakovinu. Doufám, že se někdo inspiruje a že to někomu opravdu pomůže :)

Kurkumin
Kurkumin je přírodní barvivo sytě žluté až oranžové barvy. Světložlutý flavonoid, který se vyskytuje v kořenech zázvoru. Získává se hlavně extrakcí z podzemní hlízy (pakořene) různých druhů zázvorových rostlin rodu kurkuma.
Pokud by byl kurkumin léčivem, oslavoval by se jako jeden z nejlepších vynalezených léků proti rakovině. Jeho uplatnění je široké a jeho účinky jsou známy i v jiných oblastech.

K velmi příznivým a významným účinkům kurkuminu patří jeho vliv na trávicí ústrojí. Zlepšuje trávení tím, že podporuje žaludeční činnost, činnost jater a žlučníku. Zvyšuje tvorbu a vylučování žlučových kyselin a tím napomáhá trávení stravy bohaté na tuky.

Výsledkem silné antioxidační schopnosti kurkuminu je jeho protinádorové působení. U lidí byla doposud kurkuma použita s výbornými výsledky u rakoviny hrubého střeva a prostaty. Kurkumin, jako antioxidant, je vhodný nejen při nádorových onemocněních, ale i při infekčních zápalech jater a toxickém poškození jater.

Kde ho najdeme?
Používá se jako přísada při výrobě kari směsi koření, do hořčice a do worcesterské omáčky. V kuchyni se užívá jako přísada do orientálních, asijských a indických zeleninových jídel, na dušená a pečená masa, do polévek a omáček.

Kvercetin
Kvercetin je jedním z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů.

Kde ho najdeme?
Podobně, jako je tomu u většiny flavonoidů, jsou jeho nejbohatším zdrojem barevné a zelené rostlinné části. Vysoké koncentrace se nacházejí v běžně přijímaných potravinách jako cibule (300 mg/kg čerstvé váhy), jablka (21-72 mg/kg), kapusta (100mg/kg), červené víno (4-16mg/l) a zelený a černý čaj (10-25 mg/l) a také např. v borůvkách a jiných bobulovinách, v třešních, v bylinách (např. kopřiva, libeček, kapary), v brokolici či tykvi. Tepelnou úpravou nebo zmrazením se neničí.

Resveratrol
Je jedním z flavonolů se silnými antioxidačními účinky. Podporuje uvolňování cholesterolu ze stěn cév, zejména tím, že zvyšuje hladinu HDL ("hodného cholesterolu"), snižuje viskozitu krve, podporuje činnost výstelky cév, zlepšuje citlivost vůči inzulinu a obecně chrání před patologickými změnami, v jejichž důsledku nastává infarkt nebo ateroskleróza. A nakonec, studie prokazují na jeho jedinečnou schopnost působit proti rakovině ve všech stádiích nádorového bujení.

Kde ho najdeme?
V červeném víně (připomínám - pro zachování účinku prospěšného ku zdraví v malém množství - cca 2dcl), v bobulích hroznů a jiném bobulovitém ovoci, ořechy, zejména vlašské, pekanové i pistácie.

Vitamin D
Ne všichni vědí, že mnoho nemocí je způsobeno nedostatkem vitaminu D, a že se stále zvyšuje počet lidí s jeho nedostatkem. To je typické zvláště pro lidi, žijící ve městech a domech se silnými zdmi, kde vrstvy betonu a skla brání působení UV paprsků na kůži. Pro lidi, kteří tráví většinu svého času doma a mají nedostatečně dlouhou dodávku slunečního světla po celý rok.

Vědci referovali o tom, že vitamin D může mít ochranou i terapeutickou funkci při rakovině na základě těchto mechanismů svého působení:
  • zvyšuje odumírání(apoptózu) mutovaných buněk, jejichž množení by vedlo ke vzniku nádorů
  • snižuje rychlost dělení nádorových buněk
  • programuje buňky k tomu, aby se diferenciovaly (což rakovinné buňky nedokáží)
  • redukuje růst nových cév a tím omezuje krevní zásobení vznikajících nádorů

Vynechání železa
Zejména červené maso - bylo dokázáno, že růst mnoha typů nádoru podporuje.


Vynechání mléčných výrobků
Obsahují látky urychlující buněčné dělení, které měly za za úkol podpořit rychlý růst mláďat koz a krav. Někteří lidé, jakožto jediní organismy, kteří si evolučně dokázali vytvořit enzym na rozklad laktózy, tyto produkty konzumují. Protože jsou již nezávislí na matčině mléku, tyto látky mohou urychlit buněčné dělení rakovinných buněk. Je proto důležité tyto produkty vynechat, nebo alespoň omezit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama