Březen 2012

Japonské tofu

26. března 2012 v 18:48 | Olívka |  Na cestě s vařečkou

Znáte knihu Hned to bude? :)
Je to jedna z nejbáječnějších kuchařských knih vůbec! A to právě proto, že ji dali dohromady dva pánové - lékař Igor Bukovský a kuchař Pavol Lipták. Dokážete si představit lepší kombinaci? ;) :D Opravdu budete vědět, co jíte :)

Při prohlížení knihy mne zaujal především jeden recept, tedy vlastně obrázek. Na bílém talíři se skvěla krásně zelená brokolice se šťavnatě vypadajícím žampionem a vedle toho zlatavě křupavé tofu, zalité měděnou omáčkou. No kdo by odolal?! Po přečtení názvu Japonské tofu, mi už nikdo nezabránil v dalším kroku. Sehnala jsem si tofu, brokolici, sojovou omáčku, žampiony, sezam a rýži a šlo se vařit! :)



Jak vám chutnají rozemletí broučci?

7. března 2012 v 18:40 | Olívka |  Vědeli jste, že..
Máte doma červenou rtěnku? Jahodový džem? Jogurt s brusinkami? Paštiku? Salám? Pak jste to právě vy, komu výtečně chutnají tito broučci :
Jste vyděšení? Máte proč. Všechny tyto výrobky mají společné jedno, a to svou karmínovou barvu. Víte jak se tam vyskytla?

Karmín (též karmazín) je přírodní červené barvivo pocházejícího z košenily. Původem pochází z amerického kontinentu, odkud pochází rostliny druhu opuncie na kterých žijí brouci rodu Dactylopius (červec nopálový), jejichž samička obsahuje tohoto barviva přibližně 10 % sušiny. Po usušení se brouci uvaří a barvivo se vysráží síranem hlinitoamonným.

Je na seznamu "éček" v kategorii barviv a na obalech potravin se šikovně ukrývá pod názvem E120.

Představte si že zvesela dlabete ty vysušené schránky chudáčků odporných broučků...a zase jsme u faktu, kterej mi dává na vědomí, že látky živočišného původu čekají opravdu na každém rohu...:(

Veganský banánový koláč

7. března 2012 v 18:11 | Olívka |  Na cestě s vařečkou
Dnes jsem měla chuť upéct něco sladkého, ale i zdravého, tak jsem hledala až jsem našla. :) Do oka mi padl velmi jednoduchý koláč podle receptu zde.

Obyčejnou mouku jsem nahradila žitnou celozrnnou a cukr třtinovým cukrem. Jinak jsem se řídila receptem.


Hodnocení: 7/10

....moc dobrý koláč, skvěle vonící, jak jinak než banánově. :) Je krásně měkký, ale možná by potřeboval trochu doladit, např. vyvážit jeho výraznou sladkou chuť něčím svěžím..a příště rozhodně ubrat dávku cukru ;)