Výborný veganský čokoládový koláč

11. února 2012 v 16:38 | Olívka |  Na cestě s vařečkou
Pro "morální čistotu" jídla jsem zkusila upéct svůj první veganský koláč. Původní recept jsem našla na jedné úžasné stránce zde. Je to ale v angličtině, takže pro neznalé je tu ode mne český překlad ;)


Hodnocení: 8/10

Pokud je někdo milovník čokolády, zvláště té hořké a kvalitní, tak tenhle koláč zaručeně zabere. :)

*Jo, tu šlehačku berte s rezervou. Veganská není, ale tuhle porci jsem zrovna nesla své neveganské mamince.
[nedávno jsem se dozvěděla, že se vyrábí i veganská šlehačka!]



  • 2 hrníčky nebělené bílé mouky (já dala klasickou polohrubou)
  • 1 hrníček bílé mouky s kypřícím práškem
  • 1¾ hrníčku hnědého cukru (muscovado je super)
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • ¾ hrníčku neslazeného kakaa
  • 1 čajová lžička kvalitní mořské soli
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa (to jsme doma neměli, nahradila jsem normálním a fungovalo)
  • ¾ hrníčku rostlinného oleje
  • 1¾ hrníčku vlažné vody
  • 1 polévková lžíce vanilkové vůně? (nahradila jsem vanilkovým cukrem)
Předhřejte troubu na 190°C. Vymažte dortovou mísu (která má průměr zhruba 25 - 30cm) a vyložte pečícím papírem. Pak smíchejte všechny suché ingredience a přidáváme olej, ocet a vodu. Míchtejte dokud nevznikne hezké řidší těsto. Dáme upéct zhruba na 50 minut. Případně zkoušíme špejlí. :)

K té pravé dokonalosti patří ke koláči poleva..já to udělala bez ní, protože mi nevyzbylo kakao. A je to výborný i tak!
Přesto sem dávám recept:
  • 150g kvalitní tmavé hořké čokolády
  • 3 vrchovaté čajové lžičky neslazeného kakaa
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 5 polévkových lžic veganského margarínu
  • špetka soli
  • 2 polévkové lžíce jahodové džemu (tajná ingredience)
Dáme si rozehřát čokoládu nad parou. Mezitím smícháme margarín a kakao šlehačem. Při míchání přidáme trochu cukru, abychom získali hustou krémovou konzistenci. To vše přidáme do soli s jahodovým džemem a dále mícháme.
Nyní, když máme rozehřátou čokoládu, přidáme ji ke zbytku cukrové polevy a řádně zamícháme dokud to není krásně krémové a hladké.
Hotovou polevu dáme do ledničky na půl hodiny a teprve potom to špachtlí aplikujeme na koláč. Je to možné i hned, ale více by se vám to roztékalo :)
Dobrou chuť! ;)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Miláno Miláno | Web | 11. února 2012 v 16:49 | Reagovat

Já mám ráda hořkou čokoládu, a ten koláč jsem měla a byl dobrý :)

2 evening dresses cocktail dresses evening dresses cocktail dresses | E-mail | Web | 10. ledna 2013 v 10:02 | Reagovat

real estate is the most lucrative business, any man can make a fortune in real estate business**
http://www.elsedress.org

3 Denisa Denisa | E-mail | 18. února 2013 v 11:21 | Reagovat

Ďakujem veľmi krásne za tento recept, koláč bol výborný a určite ho spravím zase.

4 Olívka Olívka | E-mail | Web | 7. března 2013 v 14:22 | Reagovat

Jé, to mám radost, že chutnal ;)

5 víla víla | E-mail | 11. července 2013 v 14:38 | Reagovat

Prosím, co má znamenat ten jeden hrníček bílé mouky s kypřícím práškem? Mám tam dát jeden hrníček bílé mouky a k tomu sáček kypřícího prášku? Nebo jinak?  :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama